Levanda…

Kas gali nustebinti daug metų iš augalų kuo įvairiausius gaminius kuriančią žolininkę?

O nustebina.

Kiekvieną kartą, kai augalas „susimyli“ atskleisti savo tikrąsias galimybes, jautiesi tarsi ištiktas stebuklo ir nusilenki prie Dievo kūrinio su didele pagarba ir dėkingumu.

Šiemet man taip atsitiko besigrožint marčios Loretos išaugintomis levandomis. Kartais kiek paravėdavau jos puoselėjamą levandų lysvę, kartu įrengėme baltų kalkakmenių, kurie tarsi niekur netiko, juostą – upelį, tačiau šios ateivės nuo Viduržemio jūros krantų man atrodė tarsi vargstančios mūsų šaltuose kraštuose. Šiemet ištiko karšta vasara ir levandos suvešėjo, pražydo ir pakvipo svaiginančiu aromatu.

Skynėme vakare, kai jau dėjosi lengva rasa, kad išsaugotume kvapo sodrumą ir tikrąją augalo drėgmę. Pirma mintis buvo pagaminti aliejuką, tačiau nežinau kodėl be jokios abejonės iš viso pirmojo derliaus pagaminau sirupą.

Manau laimėjome visi, kam patinka levandos kvapas. Apie skonį ir konsistenciją pasakoti reikėtu kokioje nors kulinarinėje laidoje. Dar gamybos eigoje tapo aišku, kad levandų sirupo kvapas tobulai derės su geros kavos kvapu, ne užgoždamas jį, o tarsi uždėdamas šiam gėrimui karūną. Esu kavos gurmanė, geriu jos mažai ir renkuosi pupeles labai stropiai. Pabandžiau ir su švelnesnėmis, ir su gana ryškaus skonio ir tikrai iš kitų kavos priedų pasirinkau mūsų sodyboje išaugintų levandų sirupą.

Artimieji ir draugai taip pat pagyrė levandų sirupo skonį, kvapą ir dermę ne tik su kava, bet ir su juoda ar žalia arbata, ar tiesiog su vandeniu. Man patiko įsipilti šaukštelį sirupo į šaltą gėrimą „Pienė karalienė“.

Šiomis dienomis iškilus skandalui dėl kancerogeninių medžiagų skrandžio rūgštingumą reguliuojančiuose vaistuose, linkiu visiems, kamuojamiems skrandžio ir žarnyno negalavimų, atsigręžti į gamtos teikiamas gėrybes. Švelnus augalų poveikis gal ir nenumalšins skausmų taip greitai, kaip cheminis preparatas, bet, naudojant ilgesnį laiką, tikrai gali pagelbėti susidoroti su negalavimais.

Tad palepinkite savo gomurį ir skrandį nuostabiu sirupu „Levanda“.

Adelė

Parašykite komentarą