Vai žydėk žydėk, balta obelėle

Sveiki sulaukę tikrojo gegužio – obelų žydėjimo meto. Nerasi lietuvio sodybos, kurios nepuoštų obelų sodelis. Dažnas puikiai moka skiepyti, saugo senelio pasodintas tikras lietuviškas obelis, derančias be didelių sodininko pastangų, išauginančias obuolius plona odele, sultingus, išsaugomus net iki kito pavasario.

Labai prasminga, kad Lietuvos Seimo diena minima per patį obelų žydėjimą. Šaunu, kad istorikai ragina atgaivinti gegužines šventes.

Prisėskime po obelimi ir pakalbėkime apie jos teikiamą naudą mūsų sveikatai.

Vaistinei žaliavai tinkamiausi miškinės obels – Malus silvestris – žiedlapiai, jauni lapai, vaisiai ir žievė. Lapai ir vaisiai turtingi lengvai ekstraguojamų baltymų, katechinų, obuolių, vynuogių, citrinų, chlorogeninės, salicilinės, arabininės, boro, askorbo rūgščių. Vitaminai B1, B2, B9, pektinai, geležis, fosforas, magnis, kalis, varis jaunuose lapuose ir vaisiuose yra lengvai vandenyje tirpūs organiniai junginiai, todėl gerai įsisavinami per žarnyną. Fitoncidai ir rauginės medžiagos veikia prieš bakterijas, palengvina iš organizmo pašalinti rūgštynių rūgštį, todėl rekomenduojama esant oksalurijai, kaip dietinis maistas esant virškinimo trakto veiklos sutrikimui, avitaminozei, maliarijai.

Obuolių sėklose randamas amigdalinas, aliejinės medžiagos, baltymai.

Šiuo obelų žydėjimo metu pasirinkime obelų žiedlapių. Jų arbata tinka vakarais nerimui sumažinti, širdies veiklai palengvinti, šlapimo išsiskyrimui pagausinti. Skonį galite pastiprinti sauja džiovintų obuoliukų. Jei plikysite su obuoliukais, juos gerai susmulkinkite ir užplikykite pirmiau. Žiedlapius, kurie yra labai lepūs, į arbatą dėkite po 5 minučių. Pagardinkite šaukšteliu liepų medaus.

Obels lapai savo skoniu nenusileidžia nė vienai prabangiausiai arbatai. Jei prigrūsite šviežių lapų stiklainį, užsuksite dangtelį ir paliksite per naktį parūgti (fermentuoti), o rytą išdžiovinsite orkaitėje prie 60 laipsnių C, draugus pavaišinsite nuostabia arbata, kokios niekur neragavo.

Visi žinome, kad per dieną suvalgant du obuolius, žarnynas ir inkstai veiks puikiai. O jei dar suvalgysite po 4 obuolio sėklytes, širdis jums padėkos aiškiu ritmu.

Žievė geriausia ant dviejų metų ūglių. Geriausia pasirinkti vasario – kovo mėnesiais. Nuoviras iš obels žievės gelbės suviduriavus, supūliavus anginai, sukvailiojus hemorojui.

Pasitikrinkite, ar neliko sandėliuke babytės konservuotų baltinių obuolių stiklainio, o gal rauginote antaninius obuolius ir dar turite statinaitės dugne keletą užmirštų gerai įrūgusių obuoliukų. Nepatikėsite, bet jie puikiai dera su pavasarinėmis salotomis ir ridisiukais prie kepsnio ant grotelių.

Taigi švęskime kiekvienas savo pavasarį. Jis toks svaigus ir trumpas. Prabėgs ir nebegrįš.

Tik obelis tėvo sode ištikimai lauks mūsų apsipylusi žiedais ar vaisiais. Žydėk, obelėle, žydėk mūsų mylima Tėviškėle Lietuva.

Su Lietuvos seimo švente, su Šeimos diena, su pavasariu, su karantino sušvelninimu, su viskuo, kuo džiaugiasi Jūsų širdys.

Adelė

2 thoughts on “Vai žydėk žydėk, balta obelėle”

Parašykite komentarą