Sulaukiau didelio susidomėjimo straipsneliu apie kadagį. Atsakau į jūsų klausimus.

Sodybose auginama įvairių kadagių rūšių, kurių populiariausias yra kazokinis kadagys – juniperus sabina. Jis labai nuodingas, todėl nepatariu iš jo namuose gaminti jokių preparatų.

Stengiuosi naudoti tik Lietuvoje nuo seniausių laikų augantį paprastąjį kadagį – Juniperus communis – gana dažnai sutinkamą sausesniuose miškuose. Kadagys kai kur sudaro didelius sąžalynus, nes gerai dauginasi šakninėmis ataugomis iš vieno motininio augalo. Todėl persodintas gana sunkiai prigyja, nes atskirtas nuo motinos ilgai neišmoksta savarankiškai maitintis. Aš savo kadagyną pasisodinau prieš gerus 25 metus gilią žiemą, nes pagailėjau Kalėdų papuošimui į vazonus laikinai susodintų gražuolių kadagių, iškastų Lekėčių miške iš smėlio po aukštos įtampos linija.

Kadagys mėgstamas auginti sodybose kaip vaistinis, prieskoninis ir apeiginis augalas. Kadagio ir blindės šakelė su kačiukais, surištos siūlu buvo nešamos pašventinti į bažnyčią Verbų sekmadienį. Babytė, grįžusi po Šv. Mišių gerokai paplakdavo pėdas sakydama: – Ne aš plaku, verba plaka. Ar duosi per Velykas kiaušinį.

Yra daug senovinių paprastojo kadagio panaudojimo būdų. Mano vaikystės laikais kadagys sodyboje buvo retenybė. Todėl žinojome visas miestelio babytes, auginančias kadagį, nes tekdavo eiti parnešti keletos jo šakelių, kaip didžiausio turto. Senelis mėsos rūkymą pabaigdavo juodalksnio malkelėmis be žievės ir keletu kadagio šakų, kad kumpiais „užsismaluotų“. Juk išrūkytą mėsą laikydavo ne vieną mėnesį.

Kadagio šakelės tiko į voneles su druska kojoms.

Gerai yra prikimšti šiltą vilnonę pagalvėlę žolelėmis ir kadagio nubrauktais spygliukais nugarai pašildyti.

Klausiate ir apie jau įvairiai paruoštų užpilų ar tepalų naudojimą. Nežinodama kaip tiksliai jie paruošti, negaliu patarti, kaip naudoti. Jei gaminote pagal kažkieno pateiktą receptą, ten turėjo būti nurodytas ir naudojimas.

Daugiausia ir tinkamiausių naudojimui medžiagų yra kadagio uogose. Jas saugu ir patogu naudoti, bet jokiu būdu negalima padauginti. Tikrai užtenka 4-5 uogų per dieną 100 kg svorio žmogui.

Iš mano gaminių daugiausia kadagio uogų yra rinkinyje arbatai „999“.

Kiekviena liga turi slaptąjį – inkubacinį – laikotarpį. Dabar, kol užsikrėtimo virusu grėsmė didelė, būtina kas dieną naudoti daugiau arbatų ar sirupų iš vaistinių augalų, kad kuo geresnė būtų imuninės sistemos būklė ir organizmas kuo geriau galėtų pašalinti nereikalingas medžiagas.

Aš gaminu sirupą „Šimtametis“, kurio sudėtyje yra ir paprastojo kadagio uogų.

Kita labai reikalinga imuninei sistemai pagalba – rauguose esančios gerosios bakterijos. Mano pagamintuose rauguose su ugniažole yra dar ir karvės krekenų. Krekenyse gausu alfa ir beta globulinų, labai greitai per žarnyną įsisavinamų ir pagerinančių imuninės sistemos būklę. Vienas tokių raugų yra „Girinis“.

Kiek girdėjau vaistinėse nebėra paracetamolio. Todėl pasinaudokime gamtos sukurtais augalais, turinčiais salicilatų.

Blindės kačiukų yra arbatoje „Peršalus“.

Mano mėgstamiausias augalas turintis salicilatų, yra paprastoji ieva. Gaminu tepalą „Ieva“ su jos žieve, labai tinkamą ausų, nosies, burnos, makšties, išangės gleivinių apsaugai. Taip pat šiuo tepalu galima tepti krūtinę, nugarą, padus, riešus peršalimo požymiams palengvinti.

Labai gaila, kad tiek daug žmonių pasaulyje serga sunkiai, netgi beviltiškai. Manau pats laikas vaistiniams augalams suteikti galimybę padėti apsisaugoti nuo infekcijos.

Nesusirkite

Adelė

Parašykite komentarą