Krokas arba šafranas Crocus sativus L.

Šį pavasarį krokai pražydo labai anksti ir žydi jau nuo vasario pradžios. Labai gražu, miela akiai, bet mano Lietuvos augalams ištikimas protas vis stengėsi atstumti šį svetimšalį iš širdies, kol šįryt „nulūžo“ prieš pavasario saulėje besipuikuojančius rytiečius. Jei jau dėl karantino atsirado laisvesnio laiko, tai verta užsiimti labai didelę vertę sukuriančiu darbu – prisirinkti krokų purkų, kurias išdžiovinus gausiu patį brangiausią pasaulyje prieskonį šafraną.

Žiedus nuskyniau apie vidurdienį, kad būtų kuo sausesni ir stangrūs. Purkas, stengdamasi neišpešti šalia esančių kuokelių ir trumpai nugnybti, kad nesuprastinčiau prieskonio kokybės, skabiau geras dvi valandas, paskleidžiau ant balto popieriaus lapo ir padžioviau ant šildomų grindų, kurios neįšyla daugiau kaip iki 32 laipsnių.

Nežinau, kokio smalsumo buvo senovės žmonės, kad surado tokią mažytę augalo dalelę, turinčią tiek stiprių savybių. Šios ryškiai geltonos žvaigždeles ant kotelių primenančios purkos turi stiprių antiseptinių ir traukulius mažinančių savybių, gerai praverčiančių esant inkstų uždegimui ar širdies veiklos nepakankamumui.

Vos kelių šafrano žiupsnelių užtenka visai dienai. Nubrauktą arbatinį šaukštelį kroko purkų užpilkite 250 ml užvirinto ir porą minučių pavėsinto vandens, uždengiamame puodelyje ir palaikykite 20 min. kad gerai pritrauktų.

Šiuo nuoviru galima suvilgyti švarius kosmetinės vatos diskelius ir penkiolikai minučių uždėti ant nuvargusių akių.

Vidiniam vartojimui gerkite po valgomąjį šaukštą šio nuoviro, praskiedę stiklinėje vandens kas 3 – 4 valandas (5-6 kartus per dieną) prieš valgį.

Šafranas puikus prieskonis, gražia geltona spalva nudažantis riebalus. Artėjant šv. Velykoms verta prisiminti, kaip patiekdavo sviestą ant šventinio stalo.

200 g gero sviesto sudėkite į dubenį. Įberkite pusę arbatinio šaukštelio šafrano, šaukštą rupios jūros druskos kristalų ir pamažu išmaišykite. Suspauskite į gražios formos dubenėlį ar puoduką smailėjančiu dugnu. Įdėkite į šaldytuvą per naktį. Prieš patiekiant ant stalo apverskite dubenėlį su sviestu ant lėkštutės ir palikite, kol kambaryje sušils ir lengvai iškris. Peiliu arba šakute įspauskite duobutes ir brukšnelius, papuoškite kadagio šakele ar uogomis.

Kadangi mano marti Loreta daug ir skaniai gamina, manau ji pateiks įdomių receptų su šio pavasario derliaus šafranu.

Stiprybės ir geros sveikatos, o svarbiausia kantrybės

Adelė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

X