Pienė karalienė – Saulės stalas jau padengtas

Kviečiu prie stalo. Kur tik pažvelgsi – kiaulpienių žiedų jūra. Nesuprantu, kam kilo mintis šį gražų ir labai naudingą augalą pavadinti kiaulpiene. Nepasakyčiau, kad kiaulės labai mėgtų kartokus žalius lapus ar skabytų geltonus žiedus.

Bitėms kiaulpienių žiedai tikras nektaro šaltinis. Augalas žiedus augina ir brandina daugiau kaip mėnesį, skrotelėje sukraudamas vis naujus pumpurėlius.

Prisirinkite vos tik iš skrotelės prasikalusių žiedų pumpurų. Juos užmerkite į stipriai pasūdytą vandenį ir pamirkykite keletą valandų. Nukoškite ir paskleiskite ant drobelės ar rankšluosčio. Kol pumpurai pradžius, išsivirkite marinadą.

  • 1 kg kiaulpienės žiedų pumpurų reikės:
  • 1 litro vandens
  • 200 g rugštynių lapų
  • 1 tarkuotos morkos
  • 2 vnt krieno lapų
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus
  • 1 žiedais supjaustytos svogūno galvutės
  • 2 pjaustytų česnako skiltelių
  • pipirų, gvazdikėlių, kalendros, lauro lapų

Išvirkite marinadą, paragaukite. Jei norite rūgštesnio skonio, įpilkite obuolių acto tiek, kokį rūgštumą mėgstate.

Pumpurus sudėliokite į iškaitintus stiklainius, užpilkite verdančiu marinadu. Palaikykite 20 min. Marinadą nukoškite, dar kartą užvirinkite ir vėl užpilkite ant pumpurų stiklainiuose. Karštus stiklainius uždarykite, ant rankšluosčio sudėkite dangteliais į apačią, šiltai užklokite ir palikite kol atauš. Laikykite vėsioje tamsioje vietoje.

Taip pat marinuoti tinka ir pienių žiedynkočiai.

Kas mėgsta raugintas daržoves ir vaisius, labai sėkmingai pienių žiedynkočius gali užraugti. Rauginimui pasiskinkite tiek žiedynkočių, kad prislėgtumėte 2/3 raugimui skirto indo, supjaustykite 3cm ilgio gabaliukais. Skanu rauginti su jaunais klevo lapais ir raudonaisiais burokėliais, rūsyje užsilikusiais pernykščio derliaus obuoliais, moliūgais, cukinijomis. Jei šaldiklyje turite praeitų metų derliaus pomidorų, braškių, agrastų, viską raugkite su kiaulpienių žiedynkočiais, pridėdami ir saują kiaulpienės žiedynų. Įdėkite porą riekelių ruginės duonos, druskos pagal skonį, gerai paslėkite. Kambario temperatūroje rūgs ne trumpiau kaip savaitę. Jei labai putos, nugraibykite putas. Įrūgusius išneškite į tamsią vėsią patalpą.

Tinka sriuboms

Visi žino, kad kol kiaulpienės žydi, būtina kas dieną gerti jų žiedynų arbatą, suvalgyti bent penkis žiedus per dieną ir…

Jeigu neturite kur pasirinkti kiaulpienių, kviečiame apsilankyti „Kosminiame sveikatos sode“ susipažinti ir pasivaišinti augalais nuo Saulės stalo.

Leave a Reply